Máte rádi rajskou omáčku? Odpůrci pojídání masa sice mohou namítat z etických důvodů, že jde o klasickou staročeskou kuchyni s hovězím masem na talíři, ale maso lze nahradit ve vhodné úpravě luštěninami a pochutnáte si na rajské stejně dobře. Možná i ještě lépe. K přípravě rajské omáčky je zapotřebí tymián, bobkový list a nové koření, cibule a možná pro dochucení i trochu hřebíčku či strouhaného perníku, ale naprostý a nepostradatelný základ jsou rajská jablíčka. Ta mohou být utržená z keříku jako čerstvá, anebo, například v zimním období, v podobě pasírovaných plodů.
Pasírovaná rajčata si můžete snadno zhotovit sami ponorným mixérem, ale to jsou jen malé objemy pro vlastní domácí spotřebu. Jestliže chcete rajčata zpracovat ve velkém množství a dodávat je na trh po tunách, bude nutné je nejen rozmixovat vhodným strojem, ale také uskladnit a přepravit v patřičných nádobách.
Pro tyto účely slouží speciální plastové skládací nádoby zvané IBC plastové kontejnery. Jsou to boxy o objemu tisíc litrů a lze je pokládat na sebe až do výšky pěti kontejnerů o celkové hmotnosti přibližně pět tun. Tímto způsobem lze velmi efektivně přepravovat rajčata velkokapacitními nákladními automobily či lodní dopravou i na dlouhé vzdálenosti.
Přeprava ovocných a zeleninových polotovarů ovšem vyžaduje ještě něco navíc, o čem jsme se dosud nezmínili, a sice plastovou fólii, která vytváří jakýsi vnitřní vak k jednorázovému využití. Fólie je způsobilá po zdravotní stránce ke kontaktu s potravinami a lze tímto způsobem skladovat a přepravovat v podstatě cokoli. Vložka se po vypuštění obsahu již neplní další hmotou, ekologicky se zlikviduje jako tříděný odpad a pro novou várku zeleniny či ovoce se vždy použije fólie nová. Tím je zajištěna maximální hygiena v průběhu celé logistické operace, ať už se to týká jakéhokoli produktu.